Η διαδρομή, τα τοπία, η φύση, η καλή παρέα δημιουργούν στον σύγχρονο άνθρωπο την ψυχική ηρεμία και ισορροπία που χρειάζεται για να ξεφύγει από την καθημερινότητα, την ρουτίνα της σύγχρονης μεγαλούπολης. Κλεισμένος μέσα στο πολυτελές κλουβί του με όλα τα μέσα που του παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία οδηγείται στην απομόνωση, στην κατάθλιψη. Γιατί; Δεν χρειάζονται όλα αυτά; Χρειάζονται αλλά πρέπει να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Σε κάθε ευκαιρία σηκωθείτε από τους αναπαυτικούς καναπέδες, πετάξτε τον μανδύα της βαρεμάρας, της πλήξης και πραγματοποιήστε μια εκδρομή οπουδήποτε με τον/την σύζυγο, φίλο, παρέα και σίγουρα θα επιστρέψετε ανανεωμένοι. Με τις μπαταρίες φορτισμένες. Γι αυτό λοιπόν αδράξτε την μέρα

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Όρος Βέρμιο 2/5/2010



Το Βέρμιο είναι ένας μεγάλος ορεινός όγκος στα όρια της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας. Στο νότιο τμήμα του χωρίζεται από τα Πιέρια με τον ποταμό Αλιάκμονα ενώ στο Βόρειο τμήμα του συνδέεται με τις νότιες απολήξεις του Βόρα. Δύο μεγάλοι κάμποι το περιβάλλουν από ανατολικά και Δυτικά. Η μεγάλη σε έκταση χαράδρα του Σελιώτικου ρέματος χωρίζει το βουνό στο βόρειο και νότιο τμήμα. Το βουνό έχει πολλές κορυφές με ψηλότερη αυτή του Χαμύτη (2065),ακολουθεί η γειτονική Τσανακτσή(2052) ,Μαύρη πέτρα(2027),Τρούλος (2012).


Άλλες χαμηλότερες κορυφές είναι η Γραμμένη πέτρα(1997), το Παλάτι(1895),το Αρσούμπασι(1874),το Ξηροβούνι(1804),η Γκιώνα(1739) και άλλες. Χαρακτηριστικό του βουνού είναι τα εκτεταμένα αλπικά και υποαλπικά λιβάδια .
Οι κορυφές είναι γυμνές , συνήθως ομαλές και σπανιότερα βραχώδεις. Στις ανατολικές πλαγιές του βουνού είναι χτισμένες τρεις σημαντικές πόλεις , η Έδεσσα ,η Νάουσα και η Βέροια.


Οι ανατολικές και βόρειες πλαγιές του βουνού καλύπτονται από πυκνά δάση διαφόρων φυλλοβόλων και μαύρης Πεύκης . Σε αντίθεση με τις δυτικές όπου είναι κυρίως γυμνές.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου